Bir amerikan ildə 120, azərbaycanlı isə 30.1 kiloqram ət yeyir
Qurban bayramı müsəlman dünyası ölkələrində ət istehlakının ən yüksək olduğu günlər sayılır. Bu günlərdə İngiltərənin “Telegraph” qəzeti dünyanın ət istehlakı xəritəsini hazırlayıb. Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Qida və Təsərrüfat Təşkilatı tərəfindən “The State of Food and Agriculture” adlı hesabatındakı rəqəmlərin istifadə olunduğu xəritədə bir il ərzində ölkə-ölkə adambaşına düşən ət miqdarı yer alıb. Musavat.com Türkiyə mətbuatına istinadən bu rəqəmləri nəzərinizə çatdırır.
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 4 kiloqram
Ölkə: Hindistan
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 4.4 kiloqram
Ölkə: Şri Lanka
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 6.3 kiloqram
Ölkə: Mozambik
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 7.8 kiloqram
Ölke: Qambiya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 8.1 kiloqram
Ölkə: Efiopiya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 8.5 kiloqram
Ölkə: Nigeriya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 8.8 kiloqram
Ölkə: Tanzaniya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 9.6 kiloqram
Ölkə: Nepal
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 9.9 kiloqram
Ölkə: İndoneziya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 11.6 kiloqram
Ölkə: Solomon Adaları
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 11.09 kiloqram
Ölkə: Cənubi Koreya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 13.4 kiloqram
Ölkə: Konqo
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 13.4 kiloqram
Ölkə: Yəmən
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 17.9 kiloqram
Ölkə: Əlcəzair
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 19.5 kiloqram
Ölkə: Peru
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 20.8 kiloqram
Ölkə: Laos
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 21.3 kiloqram
Ölkə: Anqola
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 22.4 kiloqram
Ölkə: Suriya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 22.8 kiloqram
Ölkə: Gürcüstan
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 25.5 kiloqram
Ölkə: Bosniya Hersoqovina
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 27.9 kiloqram
Ölkə: Özbəkistan
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 28.4 kiloqram
Ölkə: Fas
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 30.1 kiloqram
Ölkə: Azərbaycan
1 ildə adabmbaşına düşən ət miqdarı: 32 kiloqram
Ölkə: Liviya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 33.5 kiloqram
Ölkə: Honduras
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 34.3 kiloqram
Ölkə: İran
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 36.3 kiloqram
Ölkə: Qırğızıstan
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 36 kiloqram
Ölkə: Ermənistan
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 45.8 kiloqram
Ölkə: Yaponiya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 45.9 kiloqram
Ölkə: Ukrayna
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 48.5 kiloqram
Ölkə: Bolqarıstan
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 53 kiloqram
Ölkə: Səudiyyə Ərəbistan
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 54.4 kiloqram
Ölkə: Çin
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 58.2 kiloqram
Ölkə: Rusiya Federasiyası
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 62.9 kiloqram
Ölkə: Xorvatiya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 66.3 kiloqram
Ölkə: İsveçrə
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 74.7 kiloqram
Ölkə: Yunanıstan
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 74.8 kiloqram
Ülke: Polşa
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 76.9 kiloqram
Ölkə: İsveç
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 80.2 kiloqram
Ölkə: İngiltərə
1 yılda adambaşına düşən ət miqdarı: 84.2 kiloqram
Ölkə:Braziliya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 85.3 kiloqram
Ölkə: Hollandiya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 85.5 kiloqram
Ölkə: İslandiya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 86.2 kiloqram
Ölkə: Fransa
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 86.7 kiloqram
Ölkə: Almaniya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 88.1 kiloqram
Ölkə: İtaliya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 90.7 kiloqram
Ölkə: Avstraliya
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 111.5 kiloqram
Ölkə: Küveyt
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 119.2 kiloqram
Ölkə: Amerika Birləşmiş Ştatları
1 ildə adambaşına düşən ət miqdarı: 120.2 kiloqram
Bu rəqəmlər göstərir ki, bir ildə adambaşına düşən ət miqdarının ən çox olduğu ölkə ABŞ-dır. Orda bu rəqəm 120.2 kiloqramdır. Azərbaycanda isə insanlar ildə 30.1 kiloqram ət yeyirlər.
Yeri gəlmişkən, xatırladaq ki, ayrı-ayrı xalqların ət xörəkləri olduqca əlvandır: tikə və döyülmüş ətdən, içalatdan, baş-ayaqdan hazırlanmış müxtəlif ləziz yeməklər. Bütün ət xörəklərinin «əcdadlarının» tərəqqisi heyvanı bütöv və şaqqa şəklində od, kömür üzərində, ya da onların təsirlə bişirməkdən ibarətdir.
Qoyun on bir min il bundan əvvəl Yaxın Şərq xalqları tərəfindən əhilləşdirilib. Afrikanın Nil vadisi boyu qoyunun ən qədim əhliləşdirmə yerlərindən biri sayılır.
Amerika (Kaliforniya İnstitutu) alimləri də sübut etmişlər ki, keçini və qoyunu təqribən on min il bundan əvvəl əhliləşdirmişlər.
Qoyun ətini Şərq ölkələrində daha çox yeyirlər. İ.Berezin İran xörəklərindən bəhs edərkən belə yazır: «Çox dərinə getmədən, demək olar ki, İran xörəkləri iki hissəyə bölünür: plovlar-çilovlar və kabablar. Birincilər üstünlük tutur. Əksər hallarda bu xörəklərin hazırlanmasında qoyun ətindən istifadə olunur».